חיפושדלג על חיפוש
נושאים נפוציםדלג על נושאים נפוצים
אזור כפתורי נושאים נפוצים
סוף אזור כפתורי נושאים נפוצים
זכויותדלג על זכויות
תוכן מרכזי בעמודדלג על תוכן מרכזי בעמוד

זכויות עדכניות לניצולי שואה 2022

המידע הנ"ל נכתב ע"י עמי בר (דור שני), שמסייע בנושא הזכויות לניצולי השואה ובני משפחותיהם. בשנים האחרונות התעדכנו זכויות שונות משמעותיות שלא היו קיימות בעבר.
להלן חלק מהן:

פנסיה סוציאלית מגרמניה לניצולי שואה שהיו בגטו ברומניה (כולל בוקרשט), בולגריה ושאר אירופה:

 

ניצולי שואה שהיו בגטו ונולדו עד שנת 1937 זכאים לקבל פנסיה סוציאלית מהביטוח הלאומי הגרמני, בנוסף לפיצויי הבריאות החודשיים או תלת-חודשיים שהם כבר מקבלים. המידע הזה נכון לכל הגטאות שהיו באירופה. הפנסיה ניתנת עבור העבודה שעשו הניצולים בגטו שלא בכפייה. בשנים האחרונות הרחיבו הגרמנים את הרשימה והכירו בגטאות פתוחים נוספים לפי המדינות הבאות:

 

רומניה - לאחרונה הכירו בערים הבאות כגטאות פתוחים: בוקרשט, דורוחוי, בראשוב, ארד, פלוישט, פלטיצ'ן, טימישוארה, בוחוש, חוש, בראילה, דווה, סיביו, סוצ'בה, קלרסי, טורדה, טרגו פורמוס, לוגוז', איליה, פודו אילואיי, יאסי, בוטושאן, טרגו מורש, גלץ, פוקשאן, טקוץ, רומן, פייטרה נייאמץ, ברלד, ווסלוי, אלבה יוליה, קונסטנצה, טרגו נייאמץ, הרלאו, בוזאו, רומניקו סראט, שטפנשט, קריובה, פאשקן, בקאו. בעבר הכירו כבר ב: טרנסניסטריה, צ'רנוביץ, מוגילב, קונסטנצה, גינטה.

 

בולגריה - דובריץ', קאזאנלק, קרדז'אלי, לובץ', נברקופ, ניקופול, פופובו, פרסלב, פרובאדיה, טרגובישטה, ימבול, פלובדיב, סופיה – הרובה היהודי – יוץ בונאר, בלגואבגרד, ביאלה סלאטינה, ברקוביצה, בורגס, דופניצה, וראצה, וידין, וארנה, חאסקובו,טרזיאן, לום, לוקוביט, נובי פאזאר, סטארה זאגורה, סיליסטרה, סליבן, פילבן, פלובדיב, פרדיננד, פאזארדז'יק, צ'ירפאן, קיוסטנדיל, קרנובט, ראזגרד, רוסה, שומן.

 

סלובקיה - ברטיסלבה, ויהן, סרד, נובסקי.

 

כמו כן הוכרו גטו אמסטרדם, גטו שנחאי בסין ועוד.

 


 

זכויות היורשים של יוצאי גטאות (כולל כל הגטאות שהוזכרו בפסקה הקודמת):

 

האלמנים או אלמנות של יוצאי הגטאות זכאים לפנסיה חודשית לכל החיים. בנוסף, היורשים שהם לא האלמנים של הניצול, אלא ילדיו או כל יורש חוקי אחר על פי צוואה, יכולים לקבל תשלום רטרואקטיבי אחד עבור התקופה בין 1.7.97 ועד ליום פטירתו של הניצול. כל זאת, בהתאם לתנאים הבאים (האלמנים צריכים לעמוד רק בתנאים 1 ו-3 ושאר היורשים - ילדים או יורשים על ידי צוואה, צריכים לעמוד בשלושת התנאים יחד):

 

1. הניצול שנפטר נולד לפני שנת 1936 ולא הגיש בקשה לביטוח הסוציאלי הגרמני.

2. הניצול או אלמנתו נפטרו לאחר 27 ביוני 2002.

3. הניצול הגיש בקשה לביטוח הלאומי בישראל לקבלת קצבת זקנה לאחר 1 באפריל 1975.

 

המידע הנ"ל חל על כל ניצולים מכל הגטאות שהיו באירופה ויורשיהם שטרם הגישו בקשות לפנסיה סוציאלית. למרבה הצער הגרמנים לא מאשרים את רוב הבקשות של דור שני של יוצאי גטאות מבולגריה.


קצבה חודשית לניצולי שואה מתוניס ורומניה שעלו אחרי 1953 ולא מקבלים עדיין קצבה חודשית או תלת-חודשית:

 

רומניה - ניצולי שואה מרומניה שעלו אחרי 1953 וכבר מקבלים מענק שנתי ופטור מתרופות, או שלא מקבלים עדיין כלום, ייתכן שיהיו זכאים בתנאים מסוימים לקבל קצבה חודשית מהאוצר בגין המלחמה. מדובר בניצולים שהחל מיוני 1941 היו תחת שלטון רומני בערים השונות ברומניה. גם אלה שהיו רק תינוקות ואפילו עוברים (ונולדו עד יוני 45), שהוריהם היו תחת שלטון רומני בזמן המלחמה, יכולים לקבל זכות זו. אלה שכבר מקבלים קצבה חודשית מהאוצר או מגרמניה או קצבה תלת-חודשית מגרמניה לא זכאים לקצבה זו.

 

תוניס - ניצולי שואה מתוניס שמקבלים כבר מענק שנתי, ייתכן ויהיו זכאים לקבל קצבה חודשית בתנאים מסוימים.


 

הקצבה החודשית ממדינת ישראל והאפשרויות להגדלתה למי שכבר מקבל קצבה חודשית מישראל:

 

הגמלה הבסיסית היא 2,550 ₪ לחודש ובנוסף הטבות כגון: דמי הבראה אחת לשנה על סך כ-2,200 ש"ח, הנחה בארנונה, פטור מתרופות בקופת חולים ועוד.

 

הגמלה ניתנת ממועד הגשת הבקשה למשרד האוצר ולא ניתנת רטרואקטיבית!

 

ניתן להגדיל את הגמלה בעזרת שתי אפשרויות:

 

1. הכרה במחלות נוספות מעבר להכרה הבסיסית.

2. הגדלת הגמלה בשל מצב כלכלי – הכנסות אישיות נמוכות.

 

1. הגדלת הגמלה על ידי הכרה במחלות נוספות:

 ניתן להגדיל את אחוזי הנכות ובזכותם את הקצבה החודשית על ידי הגשת בקשה להכרה במחלות נוספות שלא הוכרו עדיין על ידי האוצר.

 

האוצר מכיר במחלות שונות על פי קריטריונים שונים, לפי שתי קבוצות עיקריות, אלה שהיו במחנות ובגטאות ואלה שלא היו. המחלות הן: אוסטאופורוזיס – בריחת סידן, סוכרת, סרטן המעי הגס, סרטן ריאות, בעיות לב, בעיות עור, לחץ דם, סוכרת, דמנציה ועוד.

 

2. הגדלה בשל מצב כלכלי - בקשת תגמול לפי הכנסה נמוכה:

מקבלי הגמלה מהאוצר שמשתכרים פחות מ-6,305 ₪ - סך כל ההכנסות האישיות לחודש, כולל הגמלה מהאוצר, יכולים לקבל תוספת של מאות שקלים כהשלמה ל-6,305 ₪ והטבות משמעותיות נוספות. כמו כן, מי שיוכר בשל מחלות שונות שהאוצר מכיר בהן, ב- 49-40 אחוזי נכות ומשתכר פחות מ-6,880 ₪, יקבל השלמה לסכום זה.

 

בקשת תגמול מוגדל לפי הכנסה נמוכה:

מקבלי הגמלה שיוכרו בגלל מחלות שונות שהאוצר מכיר בהן ב-50 אחוזי נכות ומעלה, ולא מגיעים ל-10,450 ₪ בחודש סך כל ההכנסות האישיות, כולל הגמלה מהאוצר, יוכלו לקבל השלמה מעבר לגמלה ושאר ההכנסות האישיות ל-10,450 ₪. בעלי אחוזים גבוהים יותר יוכלו לקבל השלמה לסכומים גבוהים יותר עד 11,730 ₪ לבעלי 100% נכות.

 

הבהרה: נלקחות בחשבון סך כל ההכנסות האישיות של מקבל הגמלה, שכוללות את הגמלה מהאוצר, תשלומי פנסיה, קצבת זקנה מביטוח לאומי וכל הכנסה אישית אחרת. חשוב: המבחן הוא הכנסות אישיות, בלי קשר להכנסות של בן הזוג.


 

קרן סעיף 2 שנותנת גמלה תלת-חודשית של 1,800 יורו:

 

ניצולים מאירופה (גם כתינוקות וגם כעוברים) שעדיין לא מקבלים שום גמלה שקשורה למלחמה ועלו אחרי 1953 והיו בזהות בדויה (חיו כנוצרים תחת כיבוש גרמני) או במסתור לפחות ארבעה חודשים בזמן המלחמה (גם כתינוקות וגם כעוברים) יכולים לקבל גמלה לפי קרן סעיף 2, שנותנת כל שלושה חודשים רנטה של 1,800 יורו.

 

מקבלי קרן סעיף 2 מקבלים בנוסף גם השלמה חודשית ממשרד האוצר למינימום של 2,550 ש"ח בחישוב חודשי, וכן את כל ההטבות הנוספות שמוזכרות למעלה לניצולים מישראל. ניצולים שחיים בחו"ל והינם מרומניה או בולגריה, מהרשימה החדשה שפורטה למעלה בפסקה הראשונה, זכאים אף הם לקצבה זו. גם ניצולים בארץ מרומניה ובולגריה שעלו אחרי 1953 זכאים לקצבה זו, אך היא מקוזזת מהקצבה שהם מקבלים ממשרד האוצר, אלא אם כן הם מקבלים תגמול נוסף בשל הכנסות נמוכות.


 

על הכותב:

 

עמי בר, בן של ניצולי שואה, שבחר לעסוק בפעילות חברתית זו, במסגרתה הוא מדריך ישראלים אחרים כיצד לקבל זכויות אלו. מכיוון שיש מידע רב וחשוב לספר ולהדריך למי שמגיעות זכויות אלו על פי חוק, אנא הרגישו חופשי ליצור עם עמי קשר במייל או להשאיר הודעה בטלפון שבו מגיעים ישר למזכירה האלקטרונית שמיועדת לקבלת הודעות.

 

עדיף להתכתב במייל, שבו עמי יכול להגיב מהר יותר מאשר בטלפון. נא לכתוב במייל או להשאיר בהודעה בטלפון הנייד, פרטים אישיים כגון: שם, ארץ מוצא, תאריך לידה, שנת עלייה והאם מקבלים כיום גמלה כלשהיא שקשורה לשואה, ואם כן – איזו? אנא השאירו מספר טלפון לחזרה.

 

כתובת המייל: [email protected]

טלפון נייד להשארת הודעות בלבד: 055-6665123

אתם מוזמנים גם לעיין באתר האינטרנט שעמי הקים בנושא: www.amibar.coi.co.il

 

לוח אירועיםדלג על לוח אירועים

לוח אירועים

עבור לתוכן העמוד